Máte chuť na niečo konkrétne?

Vyskúšajte fínske pirohy – kareliánky

Chrumkavé zemiakové kareliánky

Severská kuchyňa vo svojej najlepšej podobe – rýchlo, jednoducho a sýto.

Pirôžky na sladko i na slano

Keď príde reč na jednoduchosť a efektívnosť varenia za absolútnych majstrov môžeme označiť severanov. Fíni to pekne dokazujú aj pre nás tak jednoduchom jedle ako sú pirohy. Karieliánske koláčiky alebo ak chcete pirôžky sú tradičným fínskym jedlom z regiónu Karelia, odkiaľ postupne prenikli do Estónska či Ruska.

Ich jednoduchosť spočíva v rýchlej príprave cesta z tmavej múky a vody. Toto cesto sa naplní plnkou a v tvare akejsi otvorenej lodičky sa pečie pri vysokej teplote do chrumkava. Plnky sa časom vyvíjali a z tradičnej jemne sladenej mliečnej ryže sa zmenili na zemiakové, pudingové, vajíčkové atď.

My sme takmer okamžite prepadli ich krásnym tvarom a jasnému jednoduchému postupu prípravy. A dobre sme urobili. Chutia ešte lepšie ako vyzerajú. Vyskúšate?    

Kareliánky s mliečnou ryžou
Kareliánky s mliečnou ryžou

Tradičné fínske koláčiky ako stvorené na ranné prebúdzanie.

Chrumkavé zemiakové kareliánky
Chrumkavé zemiakové kareliánky

Slaná variácia na pohľad neodolateľných a chuťovo návykových pirohov...

Pudingové kareliánky so slivkovým lekvárom
Pudingové kareliánky so slivkovým lekvárom

Severské pirohy na slovenskú nôtu.

Pridajte na nástenku