Máte chuť na niečo konkrétne?

Zrelaxujte pri príprave medovníkov

Medovníky

3 recepty na vynikajúce medovníčky a tiež zopár zaujímavostí o tejto voňavej a chutnej dekorácii.

S láskou a v pokoji

Medovníky predstavujú jednu z najkrajších a najchutnejších tradícií. A to nielen u nás, ale prakticky v celom svete. Existujú tisícky "zaručených" receptov na medovníkové cesto. My však vieme, že vzhľadom na rozdielnu vlhkosť múky, intenzitu korenia či tmavosť medu, nie vždy majú rovnakú chuť, vôňu či mäkkosť.

Máme tu zopár rád ako pristupovať k tejto zaujímavej tradícii, aby ste sa vyhli sklamaniu. Ale keď sa do príprav pustíte s láskou, v pokoji a zavoláte na pomoc aj svojich milovaných na výsledku v podstate nezáleží Čas so svojimi blízkymi, strávený na pozadí príjemnej a voňavej práce, je to najlepšou odmenou. Medovníčky zmiznú, dobrý pocit a spomienka na ich prípravu ostane.  

Aby krásne voňali

Vôňa medovníčkov je podmanivá a automaticky navodzuje sviatočnú atmosféru. Základnou zložkou medovníkovej arómy je rozhodne med a k nemu sa pripájajú škorica, klinčeky, aníz, muškátový oriešok, kardamón, nové korenie, zázvor a štipka čierneho korenia.

Dnes existuje množstvo perníkových korení, ktoré kúpime rovno namiešané a väčšina z nich má na obale aj recept na medovníčky. Ak však chceme naozaj autentickú arómu čerstvo podrvených a rozomletých korenín, je detsky jednoduché namiešať si domáce perníkové korenie.

Domáce perníkové korenie
Domáce perníkové korenie

Tak jednoduché, aromatické a hrejivé. Vyskúšajte!

 

Aby boli mäkučké

Med a cukor pečením vyschnú a pečivo ostane tvrdé. Med má však úžasnú vlastnosť nasávať vlhkosť zo vzduchu, a preto ak ho použijeme dostatočné množstvo medovníčky za určitý čas opäť zmäknú.

Proces mäknutia urýchlime ak medovníky uložíme do uzatvárateľnej nádoby ideálne keramickej (pekáč či polievková misa) a pridáme k nim rozkrojené jabĺčko alebo kúsok chleba. Zmäknutie by nemalo zabrať viac ako 2-3 dni.

Pamätajme však na to, že každý medovník si musí po vytiahnutí z rúry odpočinúť pri izbovej teplote aspoň hodinku či dve. Potom ho môžeme pokojne uskladniť v uzatvárateľnej nádobe.

Aby boli nacifrované

Medovníčky majú pohladiť najmä oko, preto sa k nim viaže umenie zdobenia. Majstri medovnikári predvádzajú dych berúce kresby, ktoré pripomínajú skôr precíznu tlač stroja než ručnú prácu. Ale zdobenie nemusí byť vôbec presné, a keď to človek neberie smrteľne vážne, je to vlastne úžasne kreatívna zábava pre celú rodinu.

Budete však potrebovať základnú polevu. Na jej prípravu vám postačí bielok a preosiaty cukor. A ak sa chcete vyhrať aj s farbami, zadovážte si potravinárske farbivo vo vianočnej zelenej a červenej -  ideálne v gélovom prevedení.  

Poleva na medovníky
Poleva na medovníky

Práškový cukor a bielok. To je všetko čo potrebujete na prípravu bielkovej...

Tu sú tri inšpirácie na prípravu fantastických domácich medovníkov.

Medovníčky starej mamy
Medovníčky starej mamy

Medovníky
Mäkké medovníky

Čas pečenia medovníkov prináša so sebou predvianočný stres. Zrelaxujte pri voňavom...

Orechové medovníky
Orechové medovníky

Mäkké, voňavé a jemné medovníčky vďaka zomletým orieškom...

Pridajte na nástenku