Máte chuť na niečo konkrétne?

Diétna a delikátna bravčová panenka

Bravčová panenka v slaninovom kabátiku

Pár zaujímavých a super rýchlych receptov z najospevovanejšieho rezu bravčového mäska.

Bravčové delikatesy

Milujeme rezne z bravčovej krkovičky, pečený bôčik alebo údené koleno. Sú to všetko delikatesy prvého rangu. Nehovoriac o zabíjačkových špecialitách ako jaternice, klobásky, slanina či tlačenka. Spomenuté jedlá sú však pomerne kalorické s vysokým obsahom tuku.

Je tu však jeden kúsok bravčového, mimo čistého stehna, ktorý je rovnako delikátny a zároveň skúpy na obsah tuku. Je ním bravčová panenka. Patrí síce k najdrahším rezom bravčového, ale jej hmotnosť sa pohybuje zvyčajne len okolo pol kila. Kúsok panenky rozhodne nezruinuje váš rozpočet, naopak oživí váš jedálniček

Než si predstavíme delikátne recepty, nech sa páči zopár faktov o bravčovej panenke:

  • bravčová panenka sa nachádza pod oblasťou bedrovej svaloviny
  • považuje sa za najdelikátnejšie bravčové mäso
  • tepelná úprava panenky je pomerne krátka, v závislosti od hrúbky rezu v priemere okolo 15 až 20 minút
  • hmotnosť rezu bravčovej  panenky sa pohybuje medzi 350 až 700 g
  • panenka patrí medzi chudé mäsko – 500 gramový kúsok v sebe ukrýva len okolo 25 g tuku. Pre porovnanie losos rovnakej váhy pojíma až 70 g tuku.
  • tuková blana na povrchu panenky tepelnou úpravou nezmäkne, ba naopak stuhne a ostane pomerne gumová. Čiže je lepšie odstrániť ju na začiatku prípravy panenky.
  • podobne ako iné druhy mäsa, aj panenku treba vytiahnuť z chladu a nechať ju aspoň pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote

 

Pečená bravčová panenka
Pečená panenka (základný recept)

Bravčová panenka je tak delikátna, že naozaj postačí len soľ a korenie. Za menej ako 30...

Pikantné medailóniky z bravčovej panenky
Pikantné medailóniky z bravčovej panenky

Jemné ale ostré kúsky mäska, kontrastujú so sladkou omáčkou...

Bravčová panenka v slaninovom kabátiku
Bravčová panenka v slaninovom kabátiku

Jemnému, diétnemu mäsku dodá šmak slaninka. Ako prílohu servírujeme...

Medailóniky z bravčovej panenky na šampiňónoch
Medailóniky z bravčovej panenky na šampiňónoch

Jemné mäsko v delikátnej hubovo-smotanovej omáčke priamo volá po klasickej...

 

Vždy nové a chutné inšpirácie na váš e-mail!

Pridajte na nástenku