Máte chuť na niečo konkrétne?

5 vynikajúcich koláčov s makovou plnkou

Hrnčekový makový koláč s mandľovými lupienkami

Kto má rád mak, bude milovať aj tieto skvelé koláčiky.

Mak lieči

Mak sa od pradávna používal v slovenskej kuchyni a to nielen ako chutná plnka, ale tiež ako medicína. Určte ste už počuli o makovom mlieku, ktoré sa používalo pri nespavosti alebo tiež pri tráviacich ťažkostiach. Mak je totiž nabitý vlákninou, vitamínmi, minerálmi a omega 3 kyselinami. Ale ani s makom by sa to nemalo preháňať nakoľko má naozaj vysoký obsah tuku.

Mak má však aj svoju odvrátenú tvár. Pre čierny trh sa z makovičiek vyrába ópium a pestovanie ba i predaj maku sú v mnohých krajinách regulované alebo úplne zakázané. Našťastie u nás táto regulácia neplatí, a tak si môžeme dopriavať mak, čo nám nápady a hrdlo ráčia.

Tak poďme na to!

Plnený makový koláč
Plnený makový koláč

Jednoduchý sendvičový koláč z krehkého cesta, tentokrát plnený hrubou...

Hrnčeková maková bábovka
Hrnčeková maková bábovka

Bábovková klasika – jednoducho, rýchlo a chutne.

Trvanlivý makovník
Babičkin kysnutý makovník

Tradičný kysnutý makovník poteší na raňajky, desiatu či večeru. 

Kysnutý makový veniec
Kysnutý makový veniec

Krásna veľkonočná dekorácia chutí rovnako dobre ako vyzerá.

Hrnčekový makový koláč s mandľovými lupienkami
Hrnčekový makový koláč s mandľovými lupienkami

Cesto na tento chutný koláč bude vďaka hrnčekovaniu vymiešané za pár minút...

 

Vždy nové a chutné inšpirácie na váš e-mail!

Pridajte na nástenku