Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáca vanilková zmrzlina bez zmrzlinovača

Jemná a ľahko naberateľná domáca vanilková zmzlina, na ktorej prípravu nepotebujete zmrzlinovač. Vynikajúca a plná smotany a pravej vanilky. 

Príprava
30min
Úprava
420min
Porcie
10

Ingrediencie

  • 500 ml
    33% smotana na šľahanie
  • 4 ks
    vajce
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    dreň z 1 vanilkového struku
  • 2 KL
    vanilkový extrakt

Postup

  • 1

    Smotanu vyšľaháme na šľahačku a odložíme do chladničky.

  • 2

    V mise nad vodným kúpeľom  zmiešame celé vajcia s cukrom a metličkou alebo ručným mixérom za stáleho miešania zohrievame približne 15 až 18 minút. Po piatich minútach sa na povrchu začne tvoriť pena. Po ďalších piatich minútach pena naberie na objeme a omáčka začne hustnúť. Celá zmes bude hotová, keď naberie na objeme dvojnásobok, zbledne a bude mať konzistenciu ľahkej polevy. Je absolútne nevyhnutné, aby sme zmes miešali neprestajne počas celej doby ohrievania. 

  • 3

    Keď zmes trochu vychladne vložíme ju do chladničky na cca 1 hodinu. Tento krok zabezpečí, že hotová zmrzlina sa bude ľahko naberať hneď po tom ako ju vytiahnete z mrazničky. 

  • 4

    Vyberieme zmes z chladničky a vo väčšej mise šľaháme približne 10 minút, kým zmes opäť nenaberie na objeme cca ďalší dvojnásobok a nezhustne ako šľahačka. 

  • 5

    Nakoniec jemne zašľaháme vychladenú šľahačku a zrniečka vanilky zo struku. 

    Náš tip

    Pre extra vanilkovú chuť môžeme v tomto štádiu pridať 2 kávové lyžičky kvalitného vanilkového extraktu.

  • 6

    Zmrzlinu nalejeme do ľubovoľného uzatvárateľného kontajnera alebo viacerých menších kontajnerov. Aby sa netvorili kryštáliky ľadu zakryjeme jej povrch potravinárskou fóliou tak, aby fólia ležala priamo na povrchu zmrzliny, kontajner uzavrieme a vložíme na minimálne 6 hodín do mrazničky (ideálne na celú noc).  

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku