Máte chuť na niečo konkrétne?

Rýchly koláč z lístkového cesta s nugátovým krémom

Krehké pláty lístkového cesta spojené lahodnou nugátovou nátierkou a to celé korunované hriešnym karamelom s mandľami. No kto by odolal...

Príprava
35min
Úprava
25min
Porcie
4

Ingrediencie

Základné suroviny:
  • 400 g
    lístkové cesto
Nugátový krém:
  • 300 g
    lieskové oriešky
  • 280 g
    práškový cukor
  • 300 g
    čokoláda
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • trochu
    voda
Karamel s mandľami:
  • 150 g
    mandle
  • 150 g
    cukor

Postup

  • 1

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Plechy vystelieme papierom na pečenie. 

  • 2

    Lístkové cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej pracovnej doske na hrúbku približne 3 mm. Narežeme na 4 obdĺžniky a preložíme na plech. Pečieme 15 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. 

  • 3

    Na nugátový krém opečieme lieskové oriešky na panvici a potom dôkladne vyšúchame v utierke, aby sme ich zbavili šupky. Orechy rozmixujeme na veľmi jemno.

  • 4

    Na panvici rozpustíme práškový a vanilkový cukor s trochou vody, pridáme orechy a krátko miešame. Necháme vychladnúť. Ešte raz premixujeme na kašu a spojíme s roztopenou čokoládou.

  • 5

    Na mandľový karamel dáme na panvicu mandle, prisypeme cukor a pomaly zahrievame, kým sa cukor nerozpustí a nezozlatne. 

  • 6

    Horúcu zmes nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme do tenkej vrstvy a necháme vychladnúť. Studený karamel s mandľami nalámeme.

  • 7

    Na vychladnutý plát lístkového cesta opatrne natrieme nugátový krém. Postup opakujeme so všetkými plátmi cesta, pričom na posledný plát nanesieme krém už iba do stredu a na koniec posypeme nalámaným mandľovým karamelom. 

    Náš tip

    Ak patríte medzi milovníkov kávy, tak vyskúšajte do nugátového krému pridať ešte instantnú kávu. Dodáte mu tak nový rozmer. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku