Máte chuť na niečo konkrétne?

Mrkvovo-tekvicová torta

Spojenie mrkvy a tekvice v tejto lahodnej torte si vás zaručene získa. A keď sa toto spojenie obohatí ešte o lahodný krém, tak nie je o čom...

Príprava
50min
Úprava
50min
Porcie
10

Ingrediencie

Cesto:
  • 200 g
    mrkva
  • 150 g
    tekvica
  • 4 ks
    vajce
  • 200 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 120 g
    hladká múka
  • 2 PL
    škrobová múčka
  • 1/4 ČL
    mletý zázvor
  • 1/2 ČL
    mletá škorica
  • 1 ČL
    prášok do pečiva
  • 100 g
    orechy
  • 50 g
    sušené brusnice
  • 1 PL
    olej
Krém:
  • 250 g
    Mascarpone
  • 250 g
    jemný tvaroh
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 4 PL
    práškový cukor
  • 50 g
    biela čokoláda
  • 1 PL
    maslo
Na ozdobu:
sušené brusnice, kešu

Postup

  • 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou.

  • 2

    Očistenú mrkvu a tekvicu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou dokrémova. 

  • 3

    Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu, tekvicu a nadrobno posekané orechy a brusnice. Dôkladne premiešame, pridáme olej a spojíme so snehom z bielkov. 

  • 4

    Cesto nanesieme do formy a pečieme cca 50 minút. 

    Či je cesto upečené zistíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta suchá – cesto je upečené.

    Vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

  • 5

    Na krém vymiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový a prášový cukor. Bielu čokoládu si roztopíme s maslom a necháme mierne vychladnúť. Následne ju pridáme do krému a vymiešame dokrémova. 

  • 6

    Upečený korpus priečne prekrojíme. 1/3 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme posekanými brusnicami a kešu orieškami. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku