Zeleninový pastiersky koláč

Vynikajúca dusená zelenina pod delikátnou zemiakovou pokrývkou.  

Zeleninový pastiersky koláč
Príprava
20min
Úprava
25min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 3 ks
    väčšia mrkva
  • 2 ks
    cuketa
  • 1 konzerva
    červená fazuľa
  • 1 konzerva
    paradajky
  • 6 ks
    väčšie šampiňóny
  • 1 ks
    väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky
    cesnak
  • 1 PL
    hladká múka
  • 300 ml
    zeleninový vývar (bujón)
  • 2 PL
    rastlinný olej
  • 1 PL
    cukor
  • 1 PL
    balzamikový ocot
Zemiakové pyré:
  • 6 ks
    väčšie zemiaky
  • 200 ml
    smotana na šľahanie (alebo plnotučné mlieko)
  • 50 kg
    maslo
  • 100 g
    strúhaný syr (čedar, eidam, ementál, ...)
  •  
    soľ
  •  
    mleté čierne korenie
  •  
    bazalka

Postup

  • 1

    Očistené zemiaky uvaríme domäkka, scedíme a spolu so smotanou, maslom a soľou popučíme na redšiu kašu. Nakoniec zľahka primiešame syr a necháme stáť bokom.

  • 2

    Rúru rozohrejeme na 180 °C.

  • 3

    Vo väčšej rajnici rozpálime olej, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Chvíľku restujeme a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a šampiňóny. Opäť chvíľku restujeme a pridáme pokrájanú cuketu a opäť restujeme. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajky, fazuľu, vývar, ocot a cukor a spolu povaríme približne 10 minút. Nakoniec primiešame múku a sušenú bazalku a zmes navrstvíme na dno pekáča.

  • 4

    Celý povrch pokryjeme zemiakovým pyré, zarovnáme a dáme piecť na cca 20 minút.

Bon Apétit