Máte chuť na niečo konkrétne?

Japonské pražené pirôžky – gayoza

Skvelé a aromatické pirôžky plnené mletým mäskom a zeleninou. Neodolateľné!

Príprava
60min
Úprava
8min
Porcie
24

Ingrediencie

Cesto:
  • 240 g
    hladká múka
  • 120 g
    prevarená voda (teplá)
  • 1/2 KL
    soľ
  •  
    zemiakový škrob (práca s cestom)
Pnka:
  • 150 g
    mleté bravčové mäso
  • 1 štipka
    mleté čierne korenie
  • 1/2 PL
    sójová omáčka
  • 1/2 KL
    Cukor kryštál
  • 1/2 PL
    sezamový olej
  • 1 KL
    zemiakový škrob
  • 1 KL
    nastrúhaný zázvor
  • 1 KL
    pretlačený cesnak
  • 1/2 PL
    ustricová omáčka
  • 100 g
    čínska kapusta
  • 2 ks
    jarná cibuľka
  • 1 ks
    šalotka
Omáčka:
  • 1 PL
    ocot z čiernej ryže
  • 1 PL
    sójová omáčka

Postup

  • 1

    Múku preosejeme do väčšej misy. Soľ rozpustíme v teplej vode a tú postupne prilievame k múke a zapracovávame. Vypracujeme malý takmer nelepivý bochník cesta. Prenesieme ho na pracovnú dosku a miesime cca 10 minút. Tento proces je dôležitý, aby bolo cesto pekne elastické a bolo naozaj tenučké. Nakoniec ho rozrežeme na polovicu a z každej časti vyvaľkáme valček (cca 25 cm dlhý), zabalíme (každý zvlášť) do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.

  • 2

    Medzitým si na plnku v miske vymiešame mleté mäso s korením, sójovkou, cukrom, olejom, škrobom, zázvorom, cesnakom a ustricovou omáčkou. Pridáme nadrobno nasekanú kapustu, jarnú cibuľku a šalotku. Všetko dobre vymiešame a uložíme do chladu na 15 minút.  

  • 3

    Omáčku na namáčanie pirôžkov pripravíme veľmi jednoducho – zmiešaním sójovej omáčky a octu z čiernej ryže.

  • 4

    Dosku poprášime zemiakový škrobom, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo. Valček cesta rozrežeme na 12 kúskov a zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevyschli pokiaľ budeme jednu po druhej spracovávať. Z každej časti vytvarujeme guľôčku a tú roztlačíme dlaňou do tvaru placky z jednej i druhej strany. Potom valčekom dotiahneme do naozaj tenučkej placky. Ak sa nám nedarí pekný kruh pomôžeme si a vykrojíme ho pomocou vykrajovačky na pirohy alebo pohárom.  Jednotlivé kruhy ukladáme na seba a vždy jemne poprášime zemiakovým škrobom.

  • 5

    Každý kruh naplníme vychladenou plnkou, vnútorné okraje potrieme vodou a uzavrieme. Aby boli gayozky krajšie môžeme vonkajší lem nazberkať do vlniek pri uzatváraní alebo neskôr popritláčať pomocou noža.

  • 6

    Na panvici (s pokrievkou) rozohrejeme sezamový olej, do ktorého poukladáme gajozky, podlejeme trochou horúcej vody (zhruba do polovice výšky pirôžkov) a na miernom ohni dusíme zakryté asi 6 minút, kým sa neodparí voda. Potom pridáme lyžicu sezamového oleja, opäť prikryjeme a smažíme ešte zhruba 2 minútky. Vytiahneme na servírovací tanier a podávame s omáčkou.

    Náš tip

    Gayozky smažíme len z jednej strany. To znamená, že keď sú hotové sú z jednej strany dozlatova opražené a z druhej uverené a lesklé.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku