Máte chuť na niečo konkrétne?

Boršč

Boršč je tradičná polievka, ktorú nájdete v ruskej a ukrajinskej kuchyni. Jej základ tvorí vývar z kostí a mäsa a zmes osmaženej zeleniny, kde hlavnú úlohu zohráva červená repa. 

Príprava
40min
Úprava
130min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 450 g
    hovädzie mäso
  • 1.25 litra
    voda
  • 2 ks
    bobkový list
  • 2 strúčiky
    cesnak
  • 4 ks
    celé čierne korenie
  • 6 ks
    červená repa
  • 4 ks
    paradajka
  • 1 ks
    cibuľa
  • 1/4 ks
    zeler
  • 3 ks
    mrkva
  • 1 ks
    petržlen
  • 1 PL
    maslo
  • 1 PL
    paradajkový pretlak
  • 1/2 ks
    biela kapusta
  • 2 ks
    zemiaky
  • 1 téglik
    kyslá pochúťková smotana
  • podľa chuti
    ocot
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  •  
    kôpor

Postup

  • 1

    Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do zľahka osolenej vody cca na 1 hodinu domäkka.

  • 2

    Cviklu ušúpeme, nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame a uvaríme domäkka.

  • 3

    Koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) spolu s cibuľou a kapustou nakrájame na menšie kúsky. Paradajky narežeme do kríža, zalejeme vriacou vodou a olúpeme. Následne ich zbavíme semienok a nakrájame na kocky. 

  • 4

    Na masle orestujeme cibuľu a pridáme aj nakrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky.  Zalejeme vývarom  a privedieme k varu.  Pridáme kapustu, cviklu spolu s vývarom z nejm zemiaky a mäso. Dochutíme soľou, korením, octom a necháme variť cca hodinu.

  • 5

    Podávame s kyslou smotanou a kôprom podľa chuti.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku