Máte chuť na niečo konkrétne?

Soljanka

Hustá, korenistá a kyslá. Presne taká je táto chutná polievka, ktorú nájdete v ruskej a ukrajinskej kuchyni.

Príprava
30min
Úprava
180min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 500 g
    hovädzie mäso
  • 1 ks
    bobkový list
  • 5 ks
    gulička celého čierneho korenia
  • 2 ks
    paradajka
  • 1 ks
    červená paprika
  • 3 ks
    slaná nakladaná uhorka
  • 1 ks
    veľka cibuľa
  • 4 PL
    paradajkový pretlak
  • 2 PL
    maslo
  • 1 PL
    kapary
  • 2 PL
    čierne olivy bez kôstok
  • 2 ks
    párok
  • 100 ml
    nálev z kyslých uhoriek
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  •  
    kyslá smotana
  •  
    citrón
  •  
    petržlenová vňať

Postup

  • 1

    Hovädzie mäso vložíme do hrnca, zalejeme 2,5 litrami vody, pridáme bobkový list a celé čierne korenie. Jemne osolíme a privedieme k varu. Varíme približne 2 – 3 hodiny. 

  • 2

    Uvarené mäso vyberieme a nakrájame. Paradajky narežeme do kríža, ponoríme do vriacej vody na cca 2 minúty a následne schladíme v studenej vode a olúpeme. Paradajky spolu s paprikou nakrájame na kocky. 

  • 3

    Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Speníme ju na masle v polievkovom hrnci. Následne pridáme mäso a párky nakrájané na kolieska. Krátko opražíme a potom pridáme olivy, kapary, uhorky nakrájané na kocky a nakrájané paradajky s paprikou. Podlejeme troškou vývaru z mäsa a pridáme paradajkový pretlak. Krátko podusíme a potom prilejeme zvyšný vývar z mäsa, nálev z kyslých uhoriek a varíme cca 15 – 20 minút. Nakoniec podľa chuti dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

  • 4

    Polievku rozdelíme do misiek, pridáme lyžicu kyslej smotany, ozdobíme plátkom citróna a petržlenovou vňaťou. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku