Máte chuť na niečo konkrétne?

Makové lievance s čerešňovým kompótom a vanilkovou šľahačkou

Rafinovane zakomponovaný mak v lahodných lievancoch sa snúbi so sladko-kyslým čerešňovým kompótom - a to všetko korunované hriešne dobrou vanilkovou šľahačkou. 

Príprava
40min
Úprava
30min
Porcie
6

Ingrediencie

Makové lievance:
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1.5 hrnčeka
    hladká múka
  • 1/2 hrnčeka
    polohrubá múka
  • 3 ČL
    kypriaci prášok do pečiva
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 2 PL
    mletý mak
  • 1 PL
    med
  • 2 hrnčeky
    plnotučné mlieko
  • 2 ks
    vajce
  • 3 PL
    roztopené maslo
Čerešňový kompót:
  • 500 g
    čerešne
  • 180 g
    cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
Vanilková šľahačka:
  • 2 tégliky
    smotana na šľahanie
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor
  • podľa chuti
    vanilkový extrakt
Ostatné suroviny:
olej alebo maslo na opekanie lievancov

Postup

  • 1

    Makové lievance: V jednej miske zmiešame vanilkový cukor, hladkú a polohrubú múku, kypriaci prášok, soľ a mak. V druhej miske zmiešame všetky tekuté ingrediencie. Následne vmiešame sypkú zmes a poriadne premiešame, aby nám vzniklo hladké cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať. 

  • 2

    Potom na rozhorúčenej panvici s troškou masla alebo oleja opekáme lievance. 

  • 3

    Čerešňový kompót: Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Dáme ich do hrnca spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom, podlejeme malým množstvom vody (podľa toho, aký hustý chceme mať kompót) a dusíme cca 15 minút. 

  • 4

    Vanilková šľahačka: Do smotany na šľahanie pridáme vanilkový cukor a vanilkový extrakt. Vyšľaháme. 

    Náš tip

    Vanilkový cukor a vanilkový extrakt si môžete jednoducho pripraviť aj doma. Inšpirujte sa našimi receptami:

    Domáci vanilkový cukor

    Domáci vanilkový extrakt

  • 5

    Makové lievance podávame s čerešňovým sirupom a vanilkovou šľahačkou. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Makové lievance