Máte chuť na niečo konkrétne?

Zmrzlinové veterníky

Tradičné veterníky z odpaľovaného cesta s netradičnou plnkou – osviežujúcou zmrzlinou.

Príprava
30min
Úprava
25min
Porcie
10

Ingrediencie

Odpaľované cesto:
  • 250 ml
    voda
  • 50 g
    maslo
  • 1/2 ČL
    soľ
  • 150 g
    hladká múka
  • 4 ks
    vajce
  • 1/4 ČL
    prášok do pečiva
Krém:
  • 500 ml
    smotana na šľahanie
  • 1 konzerva
    sladené kondenzované mlieko

Postup

  • 1

    V hrnci necháme zovrieť 250 ml vody s maslom a soľou. Múku prisypeme naraz a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Keď sa začne na dne hrnca robiť biely povlak a cesto je v tvare gule, presunieme ho do misy a necháme vychladnúť, tak aby bolo na dotyk vlažné.

  • 2

    Rúru predhrejeme na 200 °C.

  • 3

    Šľahačom postupne zamiešavame vajcia. Zapracujeme aj prášok do pečiva. Pomocou cukrárskeho vrecúška so širokým uzáverom striekame na plech vystlaný papierom na pečenie venčeky.

  • 4

    Pečieme asi 25 minút dozlatista. Rúru prvých 15 minút neotvárame. Vyberieme z rúry a ešte horúce veterníky rozrežeme na dve polovice. Necháme na mriežke vychladnúť.

  • 5

    Na krém vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko a ešte jemne zašľaháme. Dáme na 20 minut zatuhnúť do mrazničky.

  • 6

    Tuhší krém ešte vymiešame, naplníme do cukrárskeho vrecúška a širokým uzáverom nanášame na spodné polovice veterníkov. Uzavrieme vrchnými polovicami a hotové veterníky dáme zamraziť minimálne na dve hodiny. Môžeme dozdobiť napríklad sušenými marhuľami a práškovým cukrom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku