Máte chuť na niečo konkrétne?

Perky so slivkovým lekvárom

Chutné zemiakové cesto naplnené sladučkým slivkovým lekvárom, posypané makom a preliate maslom... To sú perky, ako si ich pamätáme my...

Príprava
60min
Úprava
10min
Porcie
6

Ingrediencie

Cesto:
  • 1 kg
    zemiaky
  • 500 g
    hladká múka
  • 1 ks
    vajce
  • 1/4 ČL
    soľ
  •  
    slivkový lekvár na plnenie
  •  
    mak na posypanie
  •  
    maslo na poliatie

Postup

  • 1

    Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno. Ku zemiakom pridáme vajce, soľ a hladkú múku (časť môžeme nahradiť aj polohrubou múkou).

    Múku pridávajte postupne tak, aby vám vzniklo nelepivé cesto. Niektoré zemiaky si vyžadujú viac, iné menej múky. 

  • 2

    Hotové cesto prenesieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a formičkou povykrajujeme kruhy. Na každý dáme trochu slivkového lekváru a formičkou postláčame. 

    Ak nemáte formičku na perky/pirohy, tak okraje pospájajte pomocou vidličky.

    Náš tip

    Perky najlepšie chutia s domácim lekvárom. Ako si ho pripraviť sa dočítate v recepte na tradičný slivkový lekvár.

  • 3

    Pripravené perky dáme do vriacej osolenej vody a premiešame. Varíme kým nám perky nevyplávajú na povrch. Potom vyberieme, rozdelíme na taniere, posypeme makom a polejeme roztopeným maslom.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku