Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáci ajvar

Ajvar má svoje korene v srbskej kuchyni, a preto bol dlho známy ako "srbský šalát" alebo "srbský zeleninový kaviár". 

Príprava
20min
Úprava
50min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 8 ks
    kápia
  • 1 ks
    baklažán
  • 2 ks
    paradajka
  • 1 ks
    malá čili paprička
  • 1 strúčik
    cesnak
  • 1/3 hrnčeka
    slnečnicový olej
  • 1 PL
    ocot
  • 1 PL
    kryštálový cukor
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Rúru predhrejeme na 200 °C a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Kápiu, baklažán a paradajky umyjeme a osušíme. Kápiu zbavíme jadrovníkov. Z baklažánu odrežeme stopku a popicháme ho vidličkou. Takto pripravenú zeleninu dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Papriky je potrebné počas pečenia otočiť. 

  • 2

    Upečenú zeleninu prekryjeme utierkou a necháme spariť. Potom ešte teplú zeleninu ošúpeme. Z paradajok precedíme prebytočnú vodu, baklažán zbavíme jadierok a následne všetku zeleninu zomelieme spolu s čerstvou čili papričkou a cesnakom.

  • 3

    Zomletú zeleninu dáme do hrnca, pridáme olej, soľ, cukor a mleté čierne korenie. Varíme cca 20 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme ešte ocot. 

  • 4

    Horúcu zeleninovú masu nalejeme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme, orbátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Takto necháme až do úplného vychladnutia. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku