Máte chuť na niečo konkrétne?

Juhoslovanský krémeš

Lahodný krémeš obohatený o orieškové prekvapenie...

Príprava
40min
Úprava
260min
Porcie
15

Ingrediencie

  • 1 balíček
    lístkové cesto
  •  
    práškový cukor na posypanie
  •  
    pekanové orechy na ozdobenie
Orechové cesto:
  • 5 ks
    vajce
  • 150 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 4 PL
    polohrubá múka
  • 100 g
    mleté vlašské a pekanové orechy
  • 1/2 balíčka
    prášok do pečiva
Plnka:
  • 500 ml
    mlieko
  • 2 ks
    Zlatý klas
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 250 g
    maslo

Postup

  • 1

    Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme. Obidva pláty popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C cca 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

    Náš tip

    Ak chcete svojmu koláčiku z lístkového cesta dodať ešte lahodnejšiu chuť, tak cesto nekupujte v obchode, ale podľa nášho receptu na domáce lístkové cesto si ho jednoducho pripravte doma.  

  • 2

    Vajíčka rozdelíme - do jednej misky žĺtky a do druhej misky bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a bielky vyšľaháme so soľou do tuha. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi primiešame orechy a na striedačku múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov - žľahka premiešavame. Hotové cesto vylejeme na plech vyslaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť. 

  • 3

    Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme puding, ktorý následne za očasného miešania necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme maslo s kryštálovým cukrom. Postupne prišľaháme aj puding. 

  • 4

    Do plechu alebo obdĺžnikovej tortovej formy dáme plát lístkového cesta, na ktorý nanesieme polovicu plnky. Tú prikryjeme orechovým plátom cesta, nanesieme zvyšok krému a ukončíme lístkovým cestom. Takto pripravený krémeš dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.

  • 5

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, ozdobíme orechmi a nakrájame. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku