Máte chuť na niečo konkrétne?

Žemľovka s lesným ovocím a tvarohom

Kto by odolal jemne kyslému ovociu v objatí horúceho sladkého pečiva?

Príprava
15min
Úprava
45min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 8 ks
    malá žemľa alebo rožok
  • 250 g
    lesné ovocie (čučoriedky, jahody, černice, ríbezle)
  • 250 g
    hrudkovitý tvaroh
  • 2 PL
    Zlatý klas
  • 4 ks
    vajce
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 250 ml
    smotana na šľahanie
  • 100 g
    maslo
  • 10 PL
    kryštálový cukor
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor
  • 1 štipka
    muškátový oriešok
  •  
    maslo na vymastenie, soľ

Postup

  • 1

    Oddelíme si žĺtky od bielkov a z bielkov, štipky soli a jedného vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.

  • 2

    Ovocie premiešame s polovicou (5PL) cukru a necháme marinovať cca 10 minút. Ovocie scedíme a primiešame doň tvaroh a zlatý klas.

  • 3

    Vo veľkej miske vymiešame žĺtky s cukrom (5PL), vanilkovým cukrom (jeden balíček) a roztopeným maslom (nie horúcim). Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a smotanu. Opäť premiešame.  

  • 4

    Pečivo nakrájame na malé kolieska, pridáme ho do misky a pomaly ho tlačíme do tekutej zmesi, aby dobre nasiaklo. Necháme odstáť aspoň 15 minút.

  • 5

    Rúru rozohrejeme na 180 °C.

  • 6

    Zapekaciu misku vymastenú maslom naplníme polovicou navlhčeného pečiva. Naň navrstvíme ovocno tvarohovú zmes a druhú polovicu pečiva. Pečieme v rúre asi 30 minút. Vytiahneme a povrch žemľovky potrieme snehom, stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte ďalších 15 minút do zlatova.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku