Máte chuť na niečo konkrétne?

Jablková žemľovka s tvarohom

Neodolateľná klasika...

Príprava
15min
Úprava
50min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 8 ks
    malá žemľa alebo rožok
  • 4 ks
    vajce
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 250 ml
    smotana na šľahanie
  • 100 g
    maslo
  • 5 PL
    kryštálový cukor
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor
  • 1 štipka
    muškátový oriešok
  •  
    maslo na vymastenie, soľ
Jablková vrstva:
  • 4 ks
    väčšie jablko
  • 1 ks
    citrón
  • 1 KL
    mletá škorica
  • 3 PL
    kryštálový cukor
Tvarohová vrstva:
  • 400 g
    hrudkovitý tvaroh
  • 3 PL
    kryštálový cukor
  • 1 hrsť
    hrozienka
  • 2 PL
    rum

Postup

  • 1

    Vo veľkej miske vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom (1 balíček) a roztopeným maslom (nie horúcim). Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a smotanu. Opäť premiešame.  

  • 2

    Pečivo nakrájame na malé kocky, pridáme ho do misky a pomaly ho tlačíme do tekutej zmesi, aby dobre nasiaklo. Necháme odstáť aspoň 15 minút.

  • 3

    Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, štipky soli a vanilkového cukru (1 balíček).

  • 4

    Jablká ošúpeme, postrúhame a zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Necháme odležať a pred vrstvením na žemľovku scedíme prebytočnú šťavu z jabĺk.

  • 5

    Tvaroh vymiešame s cukrom a hrozienkami, ktoré sme marinovali cca 10 minút v rume.

  • 6

    Zapekaciu misku vymastenú maslom naplníme polovicou navlhčeného pečiva. Naň navrstvíme jablká a druhú polovicu pečiva. Pečieme v rúre asi 30 minút. Vytiahneme a povrch žemľovky potrieme tvarohom a následne snehom, stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte ďalších 20 minút do zlatova.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku