Studené maslo pokrájame na menšie kocky a vložíme na 5 minút do mrazničky.
Slivkový mrežovník
Sladučké slivky zamrežované v krehkom ceste.

Ingrediencie
-
1 kgslivky
-
2 PLcitrónová šťava
-
2 KLmletá škorica
-
2 PLhladká múka
-
80 gkryštálový cukor
-
250 gmaslo
-
400 ghladká múka
-
1 KLsoľ
-
3 PLpráškový cukor
-
ľadová voda
-
1 ksvajce
-
2 KLkryštálový cukor
Postup
-
1
-
2
Do vychladenej misky si nachystáme ľadovú vodu.
-
3
Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku.
-
4
Cesto rozrežeme na dve časti v pomere cca 2:1, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky.
-
5
Rúru rozohrejme na 200 °C.
-
6
Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšiu časť cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy.
-
7
Slivky omyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky, premiešame s múkou, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a navrstvíme do cestom vystlanej formy.
-
8
Druhú časť cesta vyvaľkáme do obdĺžnika a vykrojíme dva dlhé pásiky. Tie jemne pootáčame medzi prstami, aby sme dostali akoby zvlnené stuhy, ktorými potom v polkruhoch olemujme kraj koláča. Zo zvyšného cesta vykrajujeme tenké pásiky a vytvoríme z nich mriežky na povrchu koláča.
-
9
Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Náš tip
Najlepšia zmrzlina bude vždy tá domáca!