Máte chuť na niečo konkrétne?

Slivkový mrežovník

Sladučké slivky zamrežované v krehkom ceste.

Príprava
30min
Úprava
45min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 1 kg
    slivky
  • 2 PL
    citrónová šťava
  • 2 KL
    mletá škorica
  • 2 PL
    hladká múka
  • 80 g
    kryštálový cukor
  • 250 g
    maslo
  • 400 g
    hladká múka
  • 1 KL
    soľ
  • 3 PL
    práškový cukor
  •  
    ľadová voda
  • 1 ks
    vajce
  • 2 KL
    kryštálový cukor

Postup

  • 1

    Studené maslo pokrájame na menšie kocky a vložíme na 5 minút do mrazničky. 

  • 2

    Do vychladenej misky si nachystáme ľadovú vodu. 

  • 3

    Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. 

  • 4

    Cesto rozrežeme na dve časti v pomere cca 2:1, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. 

  • 5

    Rúru rozohrejme na 200 °C.

  • 6

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšiu časť cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy. 

  • 7

    Slivky omyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky, premiešame s múkou, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a navrstvíme do cestom vystlanej formy.

  • 8

    Druhú časť cesta vyvaľkáme do obdĺžnika a vykrojíme dva dlhé pásiky. Tie jemne pootáčame medzi prstami, aby sme dostali akoby zvlnené stuhy, ktorými potom v polkruhoch olemujme kraj koláča. Zo zvyšného cesta vykrajujeme tenké pásiky a vytvoríme z nich mriežky na povrchu koláča.

  • 9

    Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. 

    Náš tip

    Najlepšia zmrzlina bude vždy tá domáca!

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku