Máte chuť na niečo konkrétne?

Babičkin jablkový koláč

Koláč plný vôní, chutí a nostalgie.

Príprava
20min
Úprava
30min
Porcie
16

Ingrediencie

  • 500 g
    polohrubá múka
  • 100 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    kypriaci prášok
  • 1/2 KL
    soľ
  • 250 g
    maslo
  • 2 ks
    vajce
  • 3 PL
    plnotučné mlieko
Jablková plnka:
  • 1 kg
    jablká
  • 1 balíček
    Zlatý klas
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 KL
    mletá škorica
  • 1 PL
    citrónová kôra

Postup

  • 1

    Vo veľkej miske spolu premiešame múku, cukor, kypriaci prášok a soľ. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčka a mlieko. Zo surovín vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

  • 2

    Jablká postrúhame aj so šupkou a dobre premiešame so zlatým klasom, cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.

  • 3

    Rúru rozohrejeme na 180 °C.

  • 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Z prvej vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske tenký plát približne o veľkosti plechu. Cesto opatrne narolujeme na valček a opäť odrolujeme na papierom vystlaný plech. Kde bude cesto chýbať, doplníme z odrezkov, ktoré zase inde prečnievajú, tak aby sme dostali súvislý plát.  Na cesto navrstvime jablkovú plnku a zakryjeme ju druhým plátom cesta.

  • 5

    Pečieme cca 30 minút. Po vychladnutí zasnežíme práškovým cukrom a krájame na nami požadované rezy.  

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku