Máte chuť na niečo konkrétne?

Pravé talianske lasagne

Ako od rodeného Taliana...

Príprava
50min
Úprava
80min
Porcie
4

Ingrediencie

Bolonská zmes:
  • 600 g
    mleté mäso
  • 300 ml
    hovädzí vývar
  • 350 g
    lúpané paradajky
  • 4 PL
    olivový olej
  • 3 PL
    paradajkový pretlak
  • 1 ks
    cibuľa
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
  • podľa chuti
    čerstvá bazalka
Bešamel:
  • 50 g
    maslo
  • 30 g
    hladká múka
  • 40 g
    parmezán
  • 500 ml
    mlieko
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    muškátový oriešok
Okrem toho:
  • 1 balíček
    lasagne
  •  
    olivový olej
  •  
    syr
  •  
    parmezán

Postup

  • 1

    Bolonská zmes: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku - premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút. 

  • 2

    Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme. 

  • 3

    Bešamel: Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridámem múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme. 

  • 4

    Lasagne: Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku. 

  • 5

    Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Lasagne