Máte chuť na niečo konkrétne?

Demikát - bryndzová polievka

Tradičná slovenská polievka plná lahodnej bryndze...

Príprava
15min
Úprava
90min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 300 g
    bryndza
  • 100 g
    prerastená slanina
  • 5 ks
    zemiak
  • 1 strúčik
    cesnak
  • 1 ks
    cibuľa
  • 250 ml
    smotana na šľahanie
  • 100 g
    kyslá smotana
  • 5 ks
    celé čierne korenie
  • 1 ks
    bravčová kosť
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
  • podľa chuti
    mletá rasca
  •  
    bravčová masť
  •  
    chlieb
  •  
    pažitka

Postup

  • 1

    Cibuľu a cesnak si ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici si opražíme na kocky nakrájanú slaninu a následne pridáme cibuľku a cesnak. 

    Ak slaninka pustí málo masti, tak môžeme ešte pridať trošku bravčovej masti. 

    Opečieme dozlatista, pridáme celé čierne korenie, mletú červenú papriku a mletú rascu. Krátko opečieme, podlejeme vodou a pridáme bravčovú kosť. Varíme 70 až 80 minút. 

  • 2

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Polovicu zemiakov si odložíme a druhú polovicu roztlačíme.

  • 3

    Vývar scedíme s tým, že slaninku vrátime naspäť do polievky a zmiešame s rozšľahanými zemiakmi. Potom pridáme bryndzu, ktorú sme si rozmiešali v šľahačke a pridáme aj kyslú smotanu. Nakoniec pridáme nakrájané zemiaky, podľa chuti osolíme a okoreníme. Všetko spolu ešte krátko povaríme. 

  • 4

    Chlieb si nakrájame na kocky a opečieme na suchej panvici. 

  • 5

    Polievku podávame posypanú nasekanou pažítkou a s opečeným chlebíkom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku