Máte chuť na niečo konkrétne?

Rýchla kulajda

Tradičná juhočeská polievka zo zemiakov a húb, ktorú s obľubou pripravujeme aj my na Slovensku. 

Príprava
15min
Úprava
15min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 2 ks
    väčší zemiak
  • 2 hrste
    lesné huby
  • 3 PL
    maslo
  • 2 PL
    hladká múka
  • 1/2 litra
    plnotučné mlieko
  • 1/2 litra
    vývar (zeleninový, hovädzí)
  • 1 hrsť
    čerstvý kôpor
  • 1 PL
    kryštálový cukor
  • podľa chuti
    ocot
  •  
    soľ, mleté čierne korenie, rasca, bobkový list
  •  
    varené vajíčko (na mäkko) ako príloha

Postup

  • 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, uvaríme do mäkka vo vode s bobkovým listom a rascou, scedíme a odložíme bokom. Ak máme čerstvé huby, očistíme ich a nakrájame na tenké plátky. Ak sú huby sušené, namočíme ich cca hodinu pred varením polievky.

  • 2

    V hrnci rozpustíme maslo a zamiešame doň múku. Zásmažku necháme pár sekúnd prebublať a za stáleho miešania prilejeme mlieko aj vývar. Necháme zovrieť.

  • 3

    Polievku osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané scedené zemiaky aj huby. Krátko povaríme a medzitým si nasekáme kôpor. Polievku podľa chuti privedieme k dokonalosti cukrom a octom a odstavíme z ohňa.

  • 4

    Nakoniec primiešame kôpor a podávame s vareným vajíčkom a krajcom chleba.

    Náš tip

    Vajíčka môžeme rozklepnúť priamo do polievky – 3 minúty pred jej odstavením z ohňa a potom ich ešte necháme dôjsť v polievke asi 5 minút mimo plameň.  Žĺtok by mal byť polomäkký podobne ako u vajíčka na mäkko.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Hubová polievka