Máte chuť na niečo konkrétne?

Hubový vývar s koreňovou zeleninou

Silný, aromatický a liečivý.

Príprava
15min
Úprava
90min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 3 PL
    rastlinný olej
  • 3 hrnčeky
    čerstvé huby (1 hrnček sušené huby)
  • 3 ks
    cibuľa
  • 2 ks
    väčšia mrkva
  • 2 ks
    petržlen s vňaťou
  • 1 ks
    menší zeler
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • 3 PL
    sójová omáčka
  •  
    soľ, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list

Postup

  • 1

    Vo väčšom hrnci rozpálime olej. Na oleji krátko orestujeme na prúžky pokrájanú cibuľku. Pridáme na väčšie plátky nakrájané čerstvé huby (alebo prisypeme sušené huby – nemusíme namáčať).

  • 2

    Ak používame čerstvé huby necháme ich restovať, až kým nestratia zhruba polovicu svojho objemu a nepustia šťavu. Ak sme pridali sušené huby, zalejeme ich po krátkom restovaní asi deci vody a necháme dusiť zhruba 5 minút.

  • 3

    Potom pridáme väčšie kúsky mrkvy, petržlenu a zeleru spolu s celými strúčikmi cesnaku. Jemne osolíme a pridáme celú vňať petržlenu, 5 guličiek nového korenia, 5 guličiek čierneho korenia, 3 bobkové listy a sójovku.

  • 4

    Všetko zalejeme 2 litrami vody, privedieme k varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni asi 90 minút. Nakoniec ochutnáme a pripadne ešte dosolíme.

  • 5

    Vývar scedíme, koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a podávame spolu s hubami.

    Náš tip

    Číry vývar môžeme zmraziť a používať ako základ pre delikátne omáčky či iné polievky.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku