Máte chuť na niečo konkrétne?

Holúbky - plnené kapustné listy

Chutné tradičné jedlo, ktoré v sebe skrýva hlavne dve suroviny - kapustné listy a mleté mäsko.

Príprava
40min
Úprava
45min
Porcie
6

Ingrediencie

Holubce:
  • 1 ks
    hlávková kapusta
  • 500 g
    mleté mäso (hovädzie a bravčové)
  • 2 ks
    vajce
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • 1 ks
    cibuľa
  • 1 PL
    horčica
  • 1 ks
    staršia žemľa
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    majoránka
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
Paradajkovo-papriková omáčka:
  • 1 ks
    cibuľa
  • 2 strúčiky
    cesnak
  • 1 konzerva
    lúpané paradajky
  • 2 PL
    paradajkový pretlak
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
  •  
    zeleninový vývar
  •  
    olej

Postup

  • 1

    Do veľkého hrnca si dáme variť vodu. Z kapusty vyrežeme hlúb a dáme ju do horúcej vody na cca 1 minútu. Potom ju opatrne vyberieme, dáme do studenej vody a oddelené listy odložíme na utierku, kde ich zbavíme prebytočnej vody. Tento postup opakujeme kým sa nám pekne neoddelia všetky listy.

  • 2

    Staršiu žemľu si namočíme do vody alebo mlieka. Mleté mäso si dáme do misy a pridáme vajíčka, prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, cibuľu pokrájanú nadrobno, horčicu, vyžmýkanú žemľu a podľa chuti soľ, majoránku, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Všetko spolu dobre premiešame. 

  • 3

    Na omáčku si pokrájame cibuľu a cesnak nadrobno. Následne na rozhorúčenej panvici s olejom opečieme dozlatista. Potom pridáme nakrájané paradajky, pretlak, soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Premiešame a podlejeme zeleninovým vývarom. Varíme 5 až 10 minút. 

  • 4

    Na každý osušený kapustný list dáme cca 1,5 PL mäsovej plnky a zabalíme. Pripravené závitky dáme do zapekacej misy alebo do hrnca, prelejeme omáčkou, zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C na cca 35 minút. Potom odkryjeme a necháme ešte 10 minút zapiecť.

  • 5

    Podávame s varenými zemiakmi.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku