Máte chuť na niečo konkrétne?

Metrový koláč

Obľúbený tradičný koláčik, ktorý nie je náročný na prípravu a napriek tomu chutí úžasne. 

Príprava
45min
Úprava
45min
Porcie
25

Ingrediencie

Cesto:
  • 4 ks
    vajce
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 240 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 260 g
    polohrubá múka
  • 1/2 balíčka
    prášok do pečiva
  • 10 PL
    horúca voda
  • 100 ml
    olej
  • 2 PL
    kakao
  •  
    maslo na vymastenie a múka na vysypanie foriem
Plnka:
  • 500 ml
    mlieko
  • 1.5 balíčka
    Zlatý klas
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 250 g
    maslo
  • 150 g
    práškový cukor
  • podľa chuti
    rum
  •  
    čokoládová poleva

Postup

  • 1

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a 2 formy na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme múkou.

  • 2

    Cesto: Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom pidáme vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu môžeme hneď naliať do formy a do druhej primiešame kakao a tiež vylejeme do formy.  Pečieme vo vyhriatej rúre cca 35 až 45 minút. 

    Kakaové cesto si vyžaduje dlhší čas pečenia, takže po cca 35 minútach špajdľou vyskúšame či je žlté cesto upečené - ak áno, tak ho vyberieme a kakaové cesto necháme ešte dopiecť.

    Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na rovnako hrubé plátky. 

  • 3

    Plnka: Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Postupne ku maslu po lyžiciach primiešame vychladnutý puding a nakoniec podľa chuti aj rum. Dobre vymiešame tak, aby sme v plnke nemali hrudky.

  • 4

    Pláty cesta natierame plnkou a striedavo spájame žlté a kakaové pláty cesta. Zvyškom plnky potrieme celý vrch koláča. Nakoniec ešte polejeme čokoládovou polevou a necháme odležať na chladnom mieste. 

  • 5

    Koláčik krájame šikmo tak, aby sme dostali požadovaný vzor.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku