Máte chuť na niečo konkrétne?

Kysnuté pupáky s makom

Toto sladké tradičné jedlo môžete poznať pod rôznymi názvami: pupáky, pupáčky, pupáčiky, bobáľky, opekance... Každý síce používa svoj zaužívaný názov pre toto jedlo, ale na tom, že chutí výborne, sa snáď zhodneme všetci...

Príprava
30min
Úprava
85min
Porcie
6

Ingrediencie

Kvások:
  • 1/2 kocky
    droždie
  • 100 ml
    vlažné mlieko
  • 1 PL
    kryštálový cukor
Cesto:
  • 500 g
    polohrubá múka
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    vajce
  • 150 ml
    vlažné mlieko
  • 2 PL
    maslo
Ostatné suroviny:
  • 100 g
    maslo
  • 50 g
    práškový cukor
  • 100 g
    mletý mak
  •  
    teplé mlieko

Postup

  • 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor a potom doňho nadrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť cca 10 minút, kým nám nevznikne kvások. 

  • 2

    Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, kvások, vajíčko a mlieko. Nakoniec pridáme roztopené maslo. Cesto vypracujeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. 

  • 3

    Na pomúčenej doske z vykysnutého cesta vytvarujeme valčeky, ktoré pokájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 až 25 minút. 

  • 4

    Vychladnuté pupáky prelejeme teplým mliekom (dávame pozor na množstvo, aby sa nám pupáky nerozmočili). Následne pospypeme makom zmiešaným s cukrom, prelejeme roztopeným maslom a môžeme podávať. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Mak, Sladký obed