Máte chuť na niečo konkrétne?

Hrnčekový čokoládovo-kávový koláč s arašidovým maslom

3 neodolateľné vrstvy, ktoré si vás zaručene ihneď získajú - nadýchané kakaové cesto, jemný arašidový krém a hriešne dobrá čokoládová poleva. A to všetko navyše korunované chrumkavými arašidmi. 

Príprava
120min
Úprava
30min
Porcie
25

Ingrediencie

Kakaové cesto:
  • 5 ks
    vajce
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 hrnček
    polohrubá múka
  • 1 balíček
    prášok do pečiva
  • 2.5 PL
    kakao
  • 3/4 hrnčeka
    kryštálový cukor
  • 1 hrnček
    olej
  • 1/2 hrnčeka
    uvarená silná káva
  •  
    džem alebo lekvár na potretie
  •  
    maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Arašidový krém:
  • 7 PL
    maslo (cca 70 g)
  • 1.25 pohára
    arašidové maslo
  • 1 ČL
    vanilkový extrakt
  • 1.25 hrnčeka
    práškový cukor
  • 1 hrnček
    smotana na šľahanie
Čokoládová poleva:
  • 3/4 hrnčeka
    smotana na šľahanie
  • 1 PL
    maslo
  • 170 g
    čokoláda
  • 50 g
    arašidy

Postup

  • 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. 

  • 2

    Cesto: Všetky suroviny na cesto dáme do misy a dobre premiešame. Cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 až 30 minút. 

  • 3

    Po upečení cesto popicháme vidličkou a polejeme kávou. Necháme odležať a následne potrieme podľa chuti džemom alebo lekvárom. 

  • 4

    Arašidový krém: Zmäknuté maslo vymiešame s arašidovým maslom. Potom pridáme vanilkový extrakt, práškový cukor a smotanu na šľahanie. Vymiešame na jemný krém, ktorý následne rozotrieme na upečené kakaové cesto a dáme odležať do chladničky. 

    Náš tip

    Arašidové maslo nemusíte kupovať v obchode, ale môžete si ho pripraviť doma. Inšpirujte sa našim receptom na domáce arašidové maslo.

  • 5

    Čokoládová poleva: Čokoládu si nalámeme do misky, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Nad vodným kúpeľom necháme roztopiť a všetko spolu dobre premiešame. Necháme mierne vychladnúť a nanesieme na arašidový krém. Posypeme posekanými arašidmi a opäť dáme odležať do chladničky. 

  • 6

    Odležaný koláčik nakrájame napríklad na trojuholníky a môžeme podávať. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku