Máte chuť na niečo konkrétne?

Kareliánky s mliečnou ryžou

Tradičné fínske koláčiky ako stvorené na ranné prebúdzanie.

Príprava
20min
Úprava
15min
Porcie
10

Ingrediencie

Cesto:
  • 2 hrnčeky
    ražná múka
  • 1 hrnček
    hladká pšeničná múka
  • 1 KL
    soľ
  • 1 hrnček
    voda
  •  
    rozpustené maslo na potretie
Plnka:
  • 1 hrnček
    guľatozrnná ryža
  • 4 hrnčeky
    plnotučné mlieko
  • 3 PL
    Cukor kryštál
  • 1/2 KL
    škorica
  • 1 štipka
    soľ

Postup

  • 1

    Pripravíme si mliečnu ryžu. V rajnici s hrubým dnom privedieme spolu k varu ryžu, mlieko, cukor, škoricu a soľ, stiahneme plameň a za častého premiešania necháme nezakryté prebublávať cca 20 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

  • 2

    Z oboch druhov múky, soli a vody vypracujeme elastické cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou hrnčeka (priemer 7 až 8 cm) vyrežeme kruhy a necháme ich odpočívať prikryté utierkou.

  • 3

    Potom každý kruh cesta vyvaľkáme samostatne do čo najtenšieho oválu, do ktorého stredu navrstvíme lyžicu ryžovej plnky. Tiež ju vytvarujeme do oválu tak, aby nám po obvode ostali približne 2 centimetre cesta nepokrytého plnkou. Okraje potom prelozíme cez plnku a preložené cesto nazberkáme medzi prstami do vlnkového vzoru.

  • 4

    Koláčiky poukladáme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 220 °C asi 15 minút (do zlato hneda). Potom ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Mliečna ryža