Máte chuť na niečo konkrétne?

Chrumkavé zemiakové kareliánky

Slaná variácia na pohľad neodolateľných a chuťovo návykových pirohov zo severnej Európy.

Príprava
20min
Úprava
15min
Porcie
10

Ingrediencie

Cesto:
  • 2 hrnčeky
    ražná múka
  • 1 hrnček
    hladká pšeničná múka
  • 1 KL
    soľ
  • 1 hrnček
    voda
  •  
    rozpustené maslo na potretie
Plnka:
  • 5 ks
    stredne veľký zemiak
  • 3 PL
    plnotučné mlieko
  • 3 PL
    maslo
  • 100 g
    strúhaný eidam
  • podľa chuti
    soľ

Postup

  • 1

    Na plnku ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na kocky a uvaríme do mäkka. Zemiaky scedíme a popučíme spolu s maslom, mlieko a syrom. Podľa chuti dosolíme.

  • 2

    Z oboch druhov múky, soli a vody vypracujeme elastické cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou hrnčeka (priemer 7 až 8 cm) vyrežeme kruhy a necháme ich odpočívať prikryté utierkou.

  • 3

    Potom každý kruh cesta vyvaľkáme samostatne do čo najtenšieho oválu, do ktorého stredu navrstvíme lyžicu zemiakovej plnky. Tiež ju vytvarujeme do oválu tak, aby nám po obvode ostali približne 2 centimetre cesta nepokrytého plnkou. Okraje potom prelozíme cez plnku a preložené cesto nazberkáme medzi prstami do vlnkového vzoru.

  • 4

    Koláčiky poukladáme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 220 °C asi 15 minút (do zlato hneda). Potom ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku