Máte chuť na niečo konkrétne?

Pudingové kareliánky so slivkovým lekvárom

Severské pirohy na slovenskú nôtu.

Príprava
20min
Úprava
15min
Porcie
10

Ingrediencie

Cesto:
  • 2 hrnčeky
    ražná múka
  • 1 hrnček
    hladká pšeničná múka
  • 1 KL
    soľ
  • 1 hrnček
    voda
  •  
    rozpustené maslo na potretie
Plnka:
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 1 ks
    vanilkový cukor
  • 3 ks
    žĺtok
  • 90 g
    kryštálový cukor
  • 30 g
    kukuričný škrob
  • 10 KL
    slivkový lekvár

Postup

  • 1

    Mlieko dáme zahrievať spolu s vanilkovým cukrom. V miske vyšľaháme žĺtka so škrobom a cukrom. Keď mlieko začne vrieť, odstavíme ho a primiešame zopár lyžíc k žĺtkom. Potom temperované žĺtky primiešame do mlieka a opäť dáme variť. Uvaríme hustý puding.

  • 2

    Z oboch druhov múky, soli a vody vypracujeme elastické cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou hrnčeka (priemer 7 až 8 cm) vyrežeme kruhy a necháme ich odpočívať prikryté utierkou.

  • 3

    Potom každý kruh cesta vyvaľkáme samostatne do čo najtenšieho oválu, do ktorého stredu navrstvíme lyžicu pudingu a na vrch lyžičku slivkového lekváru. Pudingovú plnku vytvarujeme do oválu tak, aby nám po obvode ostali približne 2 centimetre cesta nepokrytého plnkou. Okraje potom prelozíme cez plnku a preložené cesto nazberkáme medzi prstami do vlnkového vzoru.

  • 4

    Koláčiky poukladáme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 220 °C asi 15 minút (do zlato hneda). Potom ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku