Máte chuť na niečo konkrétne?

Ľahučká čokoládová torta (bez múky)

Tak ľahučká a krásna ako samotný oblak. Preto sa jej často hovorí aj oblaková torta.

Príprava
20min
Úprava
40min
Porcie
10

Ingrediencie

  • 250 g
    tmavá čokoláda
  • 125 g
    maslo
  • 6 ks
    vajce (L)
  • 180 g
    práškový cukor
  • 1 ks
    pomaranč
  • 50 ml
    rum
  • 500 ml
    smotana na šľahanie

Postup

  • 1

    Nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu a odstavíme ju. Kým je ešte teplá primiešame do nej maslo, aby sa roztopilo a spojilo s čokoládou.

  • 2

    Zo štyroch bielkov vyšľaháme sneh. Keď stratia priehľadnosť začneme po lyžiciach pridávať cukor (100 g) a šľaháme až kým nedostaneme tuhý a lesklý sneh.  

  • 3

    Vo väčšej miske vymiešame 4 žĺtky s dvoma celými vajíčkami a pridáme zvyšok cukru (80 g). Prisypeme nastrúhanú pomarančovú kôru a prilejem rum. Spolu dobre premiešame. Do vajíčkovej zmesi teraz pridáme už kompletne vychladnutú čokoládu rozmiešanú s maslom. Zamiešame. Primiešame asi 2 lyžice snehu a dobre rozmiešame. A nakoniec už len jemne zamiešame zvyšok snehu.  

  • 4

    Cesto vylejeme do tortovej formy (25 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Korpus dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 35 až 40 minút. Keď vychladne, dozdobíme ho čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

    Náš tip

    U bezmúkových korpusov dôjde počas pečenia k pomerne vysokému rastu a následnému spľasnutiu pri chladnutí. Takže kráter uprostred vychladnutého korpusu je prirodzená vec.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku