Máte chuť na niečo konkrétne?

Anjelská čokoládová torta

Táto čokoládová torta je nádherne svieža vďaka kyslej smotane, ktorá sa ukrýva v ceste i plnke.

Príprava
120min
Úprava
30min
Porcie
10

Ingrediencie

Korpus:
  • 1.5 hrnčeka
    hladká múka
  • 1 hrnček
    práškový cukor
  • 1/3 hrnčeka
    kakao
  • 1 KL
    prášok do pečiva
  • 1/2 KL
    jedlá sóda
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 2/3 hrnčeka
    kyslá smotana (aspoň 14%)
  • 200 g
    maslo
  • 2 ks
    vajce (L)
Anjelský krém:
  • 200 g
    čokoláda na varenie
  • 100 g
    maslo
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 1/2 hrnčeka
    kyslá smotana (aspoň 14%)
  • 2 hrnčeky
    práškový cukor

Postup

  • 1

    Suché suroviny – múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, sódu a vanilkový cukor spolu premiešame vo väčšej miske. Pridáme kyslú smotanu, zmäknuté maslo a vajíčka. Všetko spolu vymiešame a cesto rozdelíme medzi dve tortové formy, ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie a boky vymastili maslom.

  • 2

    Korpusy dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C na asi 30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do cesta, nevyjde čistá. Potom ich necháme krátko vychladnúť, uvoľníme ich z foriem a necháme ešte kompletne vychladnúť.

  • 3

    Na krém si nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Odstavíme a necháme pár minút vychladnúť. Do zmesi potom zašľaháme vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Cukor preosejeme a po lyžiciach zašľahávame do čokoládového krému.

  • 4

    Prvý korpus obrátime vrchnou stranou nadol a rozotrieme naň asi tretinu krému v tenkej vrstve. Korpus s plnkou priložíme druhým korpusom (vrchná strana nahor) a tortu potrieme krémom z vrchu i po stranách. Navrchu vytvoríme pomocou špachtle krásne čokoládové vlnky.

  • 5

    Tortu dáme ešte na cca 2 hodiny zatuhnúť do chladničky.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku