Máte chuť na niečo konkrétne?

Tradičný orechovník

Ide ruka v ruke s makovníkom a v ničom za ním nezaostáva. Vlastne ak pripravujete makovník a máte doma oriešky, pripravte si z polovice cesta aj orechovník.  

Príprava
90min
Úprava
30min
Porcie
20

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g
    polohrubá múka
  • 1/2 KL
    soľ
  • 100 ml
    bravčová masť alebo olej
  • 1 ks
    vajce (L)
  • 30 g
    droždie
  • 250 ml
    mlieko
  • 3 PL
    kryštálový cukor
Orechová plnka:
  • 250 g
    mleté vlašské orechy
  • 100 ml
    mlieko
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 KL
    škorica
  •  
    žĺtok na potretie

Postup

  • 1

    Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame doň aj lyžicu cukru. Necháme zaktivovať cca 15 minút.

  • 2

    Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme roztopenú vychladnutú masť (olej). Miesime kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na hodinu nakysnúť na teplé miesto.

  • 3

    Na plnku necháme v rajnici zovrieť mlieko s cukrom a don primiešame zomleté orechy, vanilkový cukor a škoricu.

  • 4

    Cesto potom rozdelíme na dve častí a každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 až 5 mm. Potrieme plnkou a zavinieme. Orechovníky uložíme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C, približne 30 až 35 minút.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku