Máte chuť na niečo konkrétne?

Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta je kombináciou ryže, koreneného bravčového mäsa a kyslej kapusty. Táto aromatická trojvrstva sa potom ešte zjemňuje smotanou. Názov je odvodený od maďarského pomenovania domova známej kapusty, ktorý nájdete v rumunskom meste Kluž (Varza a la Cluj). 

Príprava
25min
Úprava
70min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 1 kg
    kyslá kapusta
  • 600 g
    mleté bravčové mäso
  • 300 g
    slanina
  • 150 g
    klobása
  • 200 g
    ryźa
  • 2 ks
    väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky
    cesnak
  • 300 ml
    kyslá smotana
  • 150 ml
    smotana na šľahanie
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
  •  
    bravčová masť aleb olej

Postup

  • 1

    Ryžu aspoň dvakrát premyjeme a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme do polomäkka. 

  • 2

    Obidve cibule si ošúpeme a pokrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky. Ak máme slaninku mastnejšiu, tak polovicu z nej dáme opražiť na panvicu a keď pustí masť tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Ak máme suchšiu slaninku, tak na opekanie použijeme bravčovú masť alebo olej.

  • 3

    Ku opraženej slaninke s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme. Potom podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Všetko spolu dobre premiešame, podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20 minút. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a ešte krátko podusíme. 

  • 4

    Zvyšnú slaninu a cibuľku opäť osmažíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Dusíme do mäkka a podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom.

  • 5

    Pripravíme si hlbšiu zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno dáme približne tretinu kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej vrstvíme polovicu ryže, polovicu mäsa a polovicu klobásy. Opäť tretinu kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. 

  • 6

    Opäť vrstvíme v tomto poradí: ryža, mäso, klobáska a kapusta. Polejeme zvyškom smotanovej zmesi, zakryjeme alobalom a zapekáme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút. 

  • 7

    Hotovú koložvársku kapustu môžeme ešte podľa chuti posypať čerstvými bylinkami a podávame. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku