Máte chuť na niečo konkrétne?

Pečené pudingové šišky

Tieto šišky pochádzajú z Poľska, kde im hovoria Paczki. Tradične sa pripravujú z čerstvého droždia a vyprážajú v oleji. My sme si to trochu uľahčili a použili sušené droždie a pečenú verziu. I tak chutia famózne.

Príprava
60min
Úprava
12min
Porcie
12

Ingrediencie

Pudingová plnka:
  • 250 ml
    plnotučné mlieko
  • 3 PL
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 PL
    kukuričný škrob
  • 1 ks
    žĺtok
Cesto:
  • 200 g
    hladká múka
  • 30 g
    práškový cukor
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 balíček
    sušené droždie (7 g)
  • 150 ml
    plnotučné mlieko
  • 3 PL
    olej
  • 2 ks
    žĺtok
  •  
    múka na miesenie
  •  
    maslo na potretie
  •  
    práškový cukor na obaľovanie

Postup

  • 1

    Pripravíme si pudingovú plnku: Mlieko, cukor a vanilkový cukor dáme zohrievať v rajnici na mierny plameň.

  • 2

    Do misky oddelíme žĺtok a metličkou v ňom rozmiešame škrob. Do žĺtku prilejeme asi deci ohriateho mlieka a dobre rozhabarkujeme.

  • 3

    Žĺtkovú zmes prilejeme do rajnice a za stáleho miešania privedieme k varu. Za cca 3 minúty dostaneme hustý vanilkový puding, ktorý odstavíme z plameňa a necháme úplne vychladnúť.

  • 4

    Pripravíme si cesto: Do veľkej misky preosejeme múku i cukor a pridáme soľ. Všetko spolu premiešame.

  • 5

    Potom pridáme sušené droždie a opäť premiešame.

  • 6

    Do misky prilejeme vlažné mlieko, olej a pridáme žĺtky.

  • 7

    Všetko spolu vypracujeme rukou. Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku a za pridávania múky (ak treba) vypracujeme na nelepivý bochník. Ten prekryjeme utierkou a necháme asi 10 minút odpočinúť na doske.

  • 8

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a pomocou pohára vykrojíme kruhy o priemere asi 8 cm. Tento istý proces opakujeme s odrezkami cesta až kým ho celé neminieme. Malo by nám vyjsť asi 12 kruhov.

  • 9

    Kruhy z cesta rozmiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste (asi 45 minút).

  • 10

    Medzitým rozohrejeme rúru na 180 °C.

  • 11

    Keď nám šišky vykysli, vložíme ich do vyhriatej rúry na asi 10 až 12 minút, kým nedostanú krásnu zlatohnedú farbu.

  • 12

    Horúce šišky potrieme rozpusteným maslom po celom povrchu a obalíme ich v práškovom cukre.

  • 13

    Cukrárske vrecko naplníme pudingom a na každej šiške urobíme z boku zárez (otvor), ktorým ju naplníme.

  • 14

    Neodolateľná delikatesa ku káve či horúcemu čaju.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku