Máte chuť na niečo konkrétne?

Biskupský chlebíček

Sladké prekvapenie v podobe sušeného a kandizovaného ovocia či hriešnej čokolády zapečené v lahodne jemnom sladkom ceste. Presne taký je biskupský chlebíček, ktorý tvorí úžasnú dvojku s vianočnou štólou. Ktorú dobrotu uprednostníte počas vianočných sviatkov vy?

Príprava
30min
Úprava
30min
Porcie
12

Ingrediencie

Cesto:
  • 4 ks
    vajce
  • 1 štipka
    soľ
  • 80 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 150 g
    hladká múka
  • 1/2 balíčka
    prášok do pečiva
  • 125 g
    maslo
  • 50 g
    hrozienka a brusnice
  • 2 PL
    rum
  • 50 g
    orechy
  • 50 g
    kandizované ovocie
  •  
    maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy
Okrem toho:
práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Rúru si vyhrejeme na 180 °C a formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou. 

  • 2

    Hrozienka a brusnice si dáme do misky, pridáme rum a necháme odležať.

  • 3

    Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky si so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky si dáme do misy, pridáme práškový a vanilkový cukor  a vyšľaháme dopenista. 

  • 4

    Do žĺtkovo-cukrovej zmesi postupne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a maslo. Ak je cesto príliš husté, tak pridáme trošku vody. 

  • 5

    Do cesta zapracujeme posekané orechy, kandizované ovocie, hrozienka a brusnice. Všetko spolu dobre premiešame.

    Náš tip

    Okrem ovocia a orieškov môžete pridať aj posekanú čokoládu.

  • 6

    Nakoniec do cesta zľahka zapracujeme sneh. 

  • 7

    Pripravené cesto vylejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. 

    Či je cesto upečené zistíte tak, že do neho zapichnete špajdľu. Ak zostane čistá, tak je cesto upečené. Ak sa cesto na špajdľu nalepí, tak ešte dopekáme. 

  • 8

    Upečený biskupský chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a poprášime práškovým cukrom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku