Máte chuť na niečo konkrétne?

Včelie úle

Lahodné nepečené cesto plné orieškov naplnené tou najlahodnejšou žĺtkovou plnkou. Presne také sú včelie úliky, ktoré majú svoje stabilné miesto medzi vianočnými dobrotami.

Príprava
30min
Úprava
10min
Porcie
30

Ingrediencie

Cesto:
  • 100 g
    vlašské orechy
  • 100 g
    piškóty
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 120 g
    práškový cukor
  • 25 g
    roztopené maslo
Plnka:
  • 2 ks
    vaječný žĺtok
  • 2 PL
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 3 PL
    mlieko
  • 150 g
    maslo
  • 2 PL
    rum
Okrem toho:
okrúhle piškóty

Postup

  • 1

    Cesto: Vlašské orechy a piškóty si pomelieme na jemno. Následne ich dáme do misy, pridáme vanilkový a práškový cukor a roztopené maslo. Všetko spolu dobre premiešame a vypracujeme cesto. Podľa potreby môžeme ešte pridať maslo (alebo mlieko). 

  • 2

    Z pripraveného cesta si vytvarujeme guličky, ktoré obalíme v práškovom cukre. 

  • 3

    Pripravené guličky z cesta vtlačíme do úlikových formičiek a v strede urobíme jamku na plnku.

  • 4

    Plnka: Do hrnca si dáme vaječné žĺtky, práškový cukor a mlieko. Na miernom ohni a za stáleho miešania uvaríme žĺtkový krém. 

  • 5

    Maslo si vymiešame s vanilkovým cukrom a následne primiešame žĺtkovú zmes. Nakoniec pridáme rum a dobre premiešame. 

  • 6

    Plnku si dáme do cukrárenského vrecka plníme ňou pripravené úliky. Každý úlik uzavrieme okrúhlou piškótou. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku