Máte chuť na niečo konkrétne?

Orechové laskonky

Ľahučké orieškové obláčiky pozliepané tým najlahodnejším karamelovým krémom s jemne kávovou arómou. 

Príprava
30min
Úprava
45min
Porcie
40

Ingrediencie

Laskonky:
  • 6 ks
    vaječný bielok
  • 300 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 170 g
    mleté lieskové orechy
  • 100 g
    práškový cukor
Plnka:
  • 200 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1/2 dl
    káva
  • 1/2 dl
    mlieko
  • 20 g
    hladká múka
  • 250 g
    maslo
Na ozdobu:
čokoláda na varenie, lieskové orechy

Postup

  • 1

    Rúru predhrejeme na 120 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si aj šablónu na laskonky. 

  • 2

    Laskonky: Vaječné bielky si vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom nad vodným kúpeľom na tuhý sneh. Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a po častiach primiešame do snehu. 

  • 3

    Na plech si dáme šablónu a do každého otvoru nanesieme bielkovú zmes. Potom stiekou odstránime prebytočný sneh a šablónu odstránime. Podľa veľkosti šablóny a plechu postup opakujeme. 

  • 4

    Pripravené laskonky sušíme vo vyhriatej rúre cca 15 minút. Následne znížime teplotu na 70 °C a sušíme ešte 30 minút. 

  • 5

    Plnka: Do hrnca si dáme 4 PL práškového cukru a vanilkový cukor. Necháme skaramelizovať. Prilejeme kávu a premiešame. Ďalej prilejeme mlieko a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a uvaríme puding. Odstavíme a za očasného miešania necháme vychladnúť. 

  • 6

    Do misky si dáme zmäknuté maslo, ktoré vymiešame so zvyškom práškového cukru. Následne pridáme ku karamelovému pudingu a vyšľaháme.

  • 7

    Pripraveným krémom plníme vychladnuté laskonky. Nakoniec môžeme ešte pofŕkať čokoládou a ozdobiť orieškami. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku