Máte chuť na niečo konkrétne?

Zapekaný karfiol s bryndzou

Krehké ružičky karfiolu ukryté pod bryndzovou omáčkou najlepšie chutia s maslovým toastom.  

Príprava
15min
Úprava
30min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 1 ks
    karfiol
  • 3 PL
    maslo
  • 3 PL
    hladká múka
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 100 g
    bryndza
  •  
    soľ, čierne korenie , muškátový oriešok

Postup

  • 1

    Hlávku karfiolu rozdelíme ostrým nožom na malé ružičky.

  • 2

    Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej sme pridali lyžičku soli. Keď sa voda varí, pridáme karfiol a povaríme zhruba 5 minút. Karfiol scedíme, vrátime do hrnca a necháme odstáť.

  • 3

    V rajnici na miernom ohni rozpustíme maslo a pridáme múku. Metličkou miešame, až kým sa všetka múka nezapracuje do masla – malo by to trvať asi 30 sekúnd. Potom okamžite prilejeme mlieko a dobre vymiešame metličkou, aby nám neostali žiadne hrudky.

  • 4

    Bešamelovú omáčku privedieme k varu a povaríme pár minútiek, kým nezhustne a nenadobudne krémovú konzistenciu. Potom rajnicu odstavíme z ohňa.

  • 5

    Do horúcej omáčky rozdrvíme bryndzu, pridáme korenie, soľ (trošku – bryndza je pomerne slaná) a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku. Zamiešame a necháme bryndzu roztopiť sa do omáčky.

  • 6

    Karfiol medzitým pustil trochu vody, takže ho opäť scedíme a vysypeme do zapekacej misky (nemusí byť vymastená).

  • 7

    Ružičky karfiolu v zapekacej miske zalejeme omáčkou a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút.

  • 8

    Karfiol servírujeme ešte horúci a podávame k nemu toast z bieleho chlebíka bohato potretý maslom.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Karfiol