Máte chuť na niečo konkrétne?

Orechové medovníky

Mäkké, voňavé a jemné medovníčky vďaka zomletým orieškom. A stačí ich ozdobiť len orieškami.

Príprava
15min
Úprava
8min
Porcie
30

Ingrediencie

  • 500 g
    hladká múka
  • 250 g
    práškový cukor
  • 150 g
    mleté vlašské orechy
  • 1 KL
    jedlá sóda
  • 1 KL
    kypriaci prášok
  • 2 ks
    vajce
  • 100 ml
    rastlinný olej
  • 150 g
    med
  • 1 PL
    perníkové korenie
  • 1 ks
    vajce na potretie

Postup

  • 1

    V miske spojíme celé vajíčka s preosiatym cukrom.

  • 2

    Pridáme med a olej a spolu dobre vymiešame.

  • 3

    Do tekutej zmesi zapracujeme zomleté orechy.

  • 4

    Do inej väčšej misky preosejeme múku, do ktorej primiešame sódu, kypriaci prášok a perníkové korenie.

    Náš tip

    Pripravte si aromatické domáce perníkové korenie.

  • 5

    K múkovej zmesi prelejeme tekutú medovo-orechovú zmes a rukami vypracujeme tuhé cesto.

    Ak cesto aj po spojení do jedného bochníka príliš lepí, pridáme doň trošku múky a opäť zapracujeme.

  • 6

    Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na aspoň 12 hodín.

  • 7

    Na ďalší deň ho rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm  a vykrajujeme medovníčky.

  • 8

    Z nich potom vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Medovníčky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  • 9

    Medovníčky môžeme po vychladnutí zdobiť polevou ako klasické. Alebo pred pečením do stredu každého položíme polovicu alebo štvrtinu oriešku a upečieme ich spolu s orieškami.  

  • 10

    Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C do zlatova (cca 8 minút).

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku