Máte chuť na niečo konkrétne?

Linecké kolieska

Jednoduché a chutné zliepané pečivo nie len pod stromček. 

Príprava
75min
Úprava
9min
Porcie
40

Ingrediencie

  • 450 g
    hladká múka
  • 200 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1/2 balíčka
    kypriaci prášok
  • 250 g
    palmarín
  • 2 ks
    žĺtok
  • 1 ks
    citrón
  •  
    obľúbený džem

Postup

  • 1

    Múku preosejeme do väčšej misky alebo na pracovnú dosku.

  • 2

    Pridáme preosiaty práškový cukor, balíček vanilkového cukru a polovicu balíčka kypriaceho prášku.  

  • 3

    Cukor a múku odsunieme do strán po celom obvode a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme jemne zmäknutý palmarín nakrájaný na kocky.

  • 4

    Do jamky pridáme žĺtky, citrónovú kôru a 1 KL citrónovej šťavy.

  • 5

    Rukami potom vypracujeme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na cca hodinu do chladničky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.

  • 6

    Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, a kým pracujeme s jednou tú druhú uchovávame naďalej v chladničke.  

  • 7

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Keďže je cesto pomerne krehké vždy ho dobre pomúčime aj zospodu aj zhora, aby sa nelámalo a nelepilo.

  • 8

    Vykrajujeme tvary podľa toho aká vykrajovačka sa nám páči či máme k dispozícii. Vždy však platí, že do stredu každého druhého (do polovice) vykrojených tvarov vykrojíme či vyrežeme otvor.

  • 9

    Vykrojené kolieska, hviezdičky, kvietka či srdiečka poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 150 °C do zlatova.

  • 10

    Keď vychladnú, natierame plné kolieska domácim džemom a zliepame spolu s vykrojenými kolieskami.

  • 11

    Hotové kolieska ešte jemne zasnežíme preosiatym práškovým cukrom.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Vianočné pečivo