Máte chuť na niečo konkrétne?

Linecký koláč

Krehké linecké cesto jemne korenené vianočným korením, plnené výrazným džemom z čiernych ríbezlí.  

Príprava
45min
Úprava
45min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 150 g
    maslo
  • 150 g
    práškový cukor
  • 250 g
    hladká múka
  • 1.5 KL
    kypriaci prášok
  • 100 g
    vlašské orechy
  • 1 KL
    škorica
  • 1/4 KL
    muškátový oriešok
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 ks
    vajce
  • 1 PL
    citrónová šťava
  • 300 ks
    ríbezľový džem
  • 1 ks
    vajce na potretie

Postup

  • 1

    Do väčšej misky vložíme zmäknuté maslo a pridáme preosiaty cukor. Ručným šľahačom ich spolu vyšľaháme na krém.

  • 2

    Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a pridáme do misky k maslu.

  • 3

    Do misky tiež prisypeme nasekané oriešky, mletú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok a vanilkový cukor.

  • 4

    Nakoniec pridáme celé vajíčko, citrónovú šťavu a rukou všetko vypracujeme na celistvé cesto.

  • 5

    Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky minimálne na 30 minút.

  • 6

    Potom ho rozdelíme v pomere 1 ku 2. Väčšiu časť roztlačíme na dno a boky tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou.

  • 7

    Do korpusu navrstvíme ríbezľový džem.

  • 8

    Z menšej časti cesta vyvaľkáme kruh o priemere tortovej torty. Vykrojíme z neho hrubšie pásy a poukladáme ich naprieč a po obvode formy a vytvoríme mriežku.

  • 9

    Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C zhruba 45 minút. 

  • 10

    Hotový koláčik necháme vychladnúť a krájame na trojuholníky, ktoré pred podávaním zasnežíme práškový cukrom.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku