Máte chuť na niečo konkrétne?

Máčanka

Tradičná kyslá polievka plná aromatických húb.

Príprava
10min
Úprava
50min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 4 hrste
    sušené huby
  • 100 g
    údené mäso na prevoňanie (slanina, krkovička, koleno,...)
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • 1 liter
    šťava z kyslej kapusty
  • 1 téglik
    kyslá smotana
  • 2 PL
    hladká múka
  •  
    bobkový list, rasca, nové korenie, mleté čierne korenie
  •  
    soľ

Postup

  • 1

    Huby namočíme v studenej vode aspoň na hodinku, ale ideálne deň vopred.

  • 2

    Do väčšieho hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty a ochutnáme. Ak sa nám zdá príliš kyslá zriedime vodou.

  • 3

    Do šťavy pridáme koreniny: bobkový lis (3ks), nové korenie (3ks), rascu (1KL) a mleté čierne korenie. Pridáme aj roztlačený cesnak, kúsok údeniny (v celku) a scedené huby.

  • 4

    Všetko spolu privedieme k varu a necháme povariť, kým huby úplne nezmäknú (asi 45 minút).

  • 5

    Medzitým si pripravíme smotanu na zahustenie. V miske rozmiešame kyslú smotanu s múkou, štipkou soli a trochou vriacej polievky (1 až dve lyžice).

  • 6

    Z polievky vyberieme údeninu (môžeme, ale nemusíme ju pokrájať na kúsky a vrátiť ju do polievky). Taktiež vytiahneme bobkový list a nové korenie.

  • 7

    Nakoniec prilejeme smotanu, zamiešame a necháme zavariť asi 2 – 3 minútky.

  • 8

    Ochutnáme a prípadne dosolíme.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Hubová polievka