Máte chuť na niečo konkrétne?

Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami

Jednoduchá ale vynikajúca klasika zo školských jedální.

Príprava
10min
Úprava
60min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 2 PL
    maslo
  • 1 hrnček
    guľatozrnná ryža
  • 1 štipka
    soľ
  • 3 hrnčeky
    plnotučné mlieko
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 3 PL
    kryštálový cukor
  • 2 ks
    vajce
  • 7 dl
    marhuľový kompót (ale iný kompót)
  •  
    maslo na zjemnenie a vymastenie

Postup

  • 1

    V rajnici (s pokrievkou) necháme na strednom plameni rozpustiť maslo (2PL) a následne prisypeme ryžu.

    Náš tip

    Ryžu nepremývame - uvoľnený škrob pomôže vajíčkam spojiť jednotlivé zrnká uvarenej ryže pri následnom zapekaní v rúre.

  • 2

    Opražíme ju do sklovita a pridáme 2 hrnčeky mlieka, soľ, vanilkový a kryštálový cukor.

  • 3

    Ryžu za občasného miešania privedieme k varu, znížime intenzitu plameňa a varíme. Tretí hrnček mlieka pridávame dodatočne, podľa potreby, tak aby sme dosiahli pomerne hustú kašu v momente, keď bude ryža mäkká.

  • 4

    Celý proces varenia by mal trvať okolo 15 až 18 minút.

  • 5

    Do mäkkej a horúcej kaše na záver primiešame lyžicu masla a necháme pod pokrievkou vychladnúť.

  • 6

    Medzitým si oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  • 7

    Zlejeme kompót. Šťavu si môžeme odložiť na polievanie nákypu.

  • 8

    Dáme rozohriať rúru na 180 °C.

  • 9

    Keď je ryžová kaša vlažná zamiešame do nej žĺtky a zľahka aj sneh.

  • 10

    Polovicu ryže navrstvíme do maslom vymastenej misky (formy, pekáča,...) a pridáme scedené marhule. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže. Na vrch dáme trošku masla, prikryjeme pokrievkou a pečieme do zlatohneda (zhruba 40 minút).

  • 11

    Servírujeme preliate kompótovou šťavou za horúca. Ale nákyp chutí výborne aj studený.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Mliečna ryža