Máte chuť na niečo konkrétne?

Korenistý ryžový nákyp

Nádherne aromatický a delikátny ryžový dezert, ktorému nikto neodolá.

Príprava
10min
Úprava
30min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 1 ks
    vanilkový struk
  • 1 ks
    celá škorica
  • 3 ks
    celý kardamón
  • 3 ks
    klinček
  • 1 hrnček
    voda
  • 1 hrnček
    mlieko
  • 1 hrnček
    smotana na varenie
  • 1 KL
    citrónová kôra
  • 3 PL
    kryštálový cukor
  • 1 hrnček
    guľatozrnná ryža
  • 2 ks
    žĺtok
  • 2 PL
    maslo
  • 4 PL
    smotana na šľahanie

Postup

  • 1

    Prichystáme si kastról (vhodný aj do rúry) a doň vložíme zrniečka vanilky, ktoré sme ostrým nožom stiahli z rozrezaného struku. Struk tiež vložíme do hrnca.

  • 2

    Pridáme na polovicu prelomené drievko škorice, celé klinčeky a celé struky (zrnká) kardamonu.

  • 3

    Pod kastrólom zapneme plameň a koreniny pol minútky na sucho prehrejeme.

  • 4

    Potom pridáme vodu, mlieko, smotanu, strúhanú citrónovú kôru a cukor.  Za občasného miešania všetko spolu privedieme k varu.

  • 5

    Pridáme ryžu, premiešame a znovu privedieme k varu. Povaríme zhruba 10 minút.

  • 6

    Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 °C a v miske spolu vymiešame žĺtka s roztopeným maslom, ochladením smotanou.

  • 7

    Vypneme plameň a do ryžovej kaše zapracujeme žĺtkovú zmes. Dobre vymiešame a celý kastról vložíme do vyhriatej rúry na zhruba 15 minút.

  • 8

    Nákyp podávame horúci v malých miskách s kopčekom zmrzliny alebo preliaty lyžicou javorového sirupu.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku