Máte chuť na niečo konkrétne?

Základné cesto na cestoviny

Príprava domácich cestovín je síce trošku prácnejšia, ale ten výsledok stojí za to. Pravé talianske cestoviny by mali byť pripravené s použitím semoliny, ale ak sa nenachádza vo vašich špajzových zásobách, tak nezúfajte... môžete ju nahradiť hladkou múkou. 

Príprava
50min
Úprava
3min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 4 ks
    vajce
  • 400 g
    hladká múka (typ 00)
  • 1/2 ČL
    soľ
  • 1 ČL
    olivový olej

Postup

  • 1

    Hladkú múku si zmiešame so soľou a vajíčka rozšľaháme s olivovým olejom.

  • 2

    Múku následne vysypeme na pracovnú dosku a vyhĺbime v nej jamku, do ktorej vylejeme vajíčka. Potom ku vajíčku pomocou vidličky zľahka primiešavame múku, kým nám nevznikne "mrvenička". 

  • 3

    Z vzniknutej mrveničky rukami vypracujeme hladké cesto. 

    Pri spracovaní cesta rukami môžeme použiť dve metódy:

    1. Cesto na pomúčenej pracovnej doske dlaňou roztláčíme smerom od seba, zrolujeme, opäť roztlačíme...

    2. Cesto na pomúčenej doske rolujeme raz do jednej strany, raz do druhej strany - ako keby sme vytvárali srdce...

    Vypracovanie cesta rukami trvá cca 7 až 10 minút.

  • 4

    Ak je cesto príliš husté, tak pridáme trošku vody alebo vaječný žĺtok.

  • 5

    Vypracované cesto zabalíme do celofánu a dáme aspoň na 30 minút do chladničky odležať. 

  • 6

    Následne potom cesto vyvaľkáme (môžeme použiť aj strojček na cestoviny), narežeme/vytvarujeme požadovaný tvar, a varíme vo vriacej vode s kvapkou olivového oleja a štipkou soli cca 3 minúty.

    Cestoviny pred samotným varením môžeme nechať trošku obschnúť.

    Náš tip

    Vyskúšajte aj verziu so semolinou.

    Použite 300 gramov hladkej múky (typ 00), 100 gramov semoliny a 4 vajcia. Postup je rovnaký. Ak bude cesto príliš tuhé, môžete pridať trošku vody. 

    Takéto cestoviny sa menej rozvárajú a majú aj vyššiu nutričnú hodnotu.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku