Máte chuť na niečo konkrétne?

Vanilková mliečna ryža

Mliečna ryža je tak univerzálny dezert. Pripravte si jej základnú verziu a nechajte sa viesť svojou túžbou po dokonalom dezerte k jej dotvoreniu. Zopár inšpirácií nájdete aj v recepte.     

Príprava
5min
Úprava
30min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 1 hrnček
    guľatozrnná ryža
  • 1 štipka
    soľ
  • 2 hrnčeky
    studená voda
  • 1 hrnček
    plnotučné mlieko
  • 3 PL
    kryštálový cukor
  • 2 KL
    vanilkový extrakt
  • 1/2 KL
    škorica
  • 1 ks
    žĺtok
  • 2 PL
    maslo

Postup

  • 1

    Ryžu nasypeme do rajnice, pridáme štipku soli a zalejeme studenou vodou.

  • 2

    Vodu s ryžou privedieme k varu stiahneme plameň a zakryté dusíme asi 15 minút. Ryža nemusí byť úplne mäkká, nakoľko sa bude ďalej variť v mlieku.

  • 3

    Nateraz vypneme plameň a do horúcej ryže pridáme cukor a mlieko. Všetko spolu vymiešame, kým sa cukor nerozpustí.

  • 4

    Potom opäť zapneme plameň, pridáme vanilkový extrakt, škoricu a za stáleho miešania zmes povaríme zhruba 10 minút, alebo kým nedostaneme nami požadovanú hustotu.

  • 5

    Kašu odstavíme z plameňa.

  • 6

    V separátnej miske vymiešame žĺtok s lyžicou kaše (temperujeme) a potom ho primiešame do zvyšku kaše.

  • 7

    Všetko ešte zjemníme maslom.

  • 8

    Mliečnu ryžu rozdelíme do misiek a podávame horúcu alebo vychladenú.

    Náš tip

    Ak sa rozhodneme pre studenú verziu, misky na povrchu potiahneme potravinárskou fóliou, ktorú pritlačíme na povrch dezertu. Zabránime tak vytvoreniu mliečnej kožky.

  • 9

    Mliečnu ryžu možno dochutiť ešte počas varenia napríklad sušeným ovocím, čokoládou či kakaom. Po vychladnutí bude skvelá napríklad s javorovým sirupom, džemom, čerstvým ovocím alebo s flambovaným cukrom na povrchu.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Mliečna ryža