Máte chuť na niečo konkrétne?

Základné cesto na bezvaječné cestoviny

Ak patríte medzi tých, ktorí sa zo zdravotných alebo iných dôvodov vyhýbajú vajíčkam, tak práve pre vás je určená táto bezvaječná verzia cesta na cestoviny. 

Príprava
50min
Úprava
4min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 400 g
    hladká múka (typ 00) / semolinová múka
  • 1 pohár
    voda (200 - 220 ml)
  • 1 ČL
    olivový olej
  • 1/2 ČL
    soľ

Postup

  • 1

    Hladkú múku si zmiešame so soľou a vysypeme ju na pracovnú dosku tak, aby nám vznikol kopček. Do neho následne vyhĺbime jamku, do ktorej nalejeme olivový olej a vodu.

  • 2

    Potom ku vode s olejom pomocou vidličky zľahka primiešavame múku, kým nám nevznikne "mrvenička". 

  • 3

    Z vzniknutej mrveničky rukami vypracujeme hladké cesto. 

    Pri spracovaní cesta rukami môžeme použiť dve metódy:

    1. Cesto na pomúčenej pracovnej doske dlaňou roztláčíme smerom od seba, zrolujeme, opäť roztlačíme...

    2. Cesto na pomúčenej doske rolujeme raz do jednej strany, raz do druhej strany - ako keby sme vytvárali srdce...

    Vypracovanie cesta rukami trvá cca 7 až 10 minút.

  • 4

    Ak je cesto príliš husté, tak pridáme ešte vodu. Ak nie je dostatočne tuhé, tak pridáme ešte múku. 

  • 5

    Vypracované cesto zabalíme do celofánu a necháme aspoň 30 minút odležať.

  • 6

    Následne potom cesto vyvaľkáme (môžeme použiť aj strojček na cestoviny), narežeme/vytvarujeme požadovaný tvar, a varíme vo vriacej vode s kvapkou olivového oleja a štipkou soli cca 3 minúty.

    Cestoviny pred samotným varením môžeme nechať trošku obschnúť.

  • 7

    Toto cesto je vhodné na príravu cestovín ako sú špagety, tagliatelle a podobne. Avšak napríklad na tortellini, ravioli a iné plnené cestoviny sa veľmi nehodí, lebo cesto dostatočne nelepí a počas varenia by sa nám mohli rozpadnúť.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku