Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáce cviklové cestoviny (základné cesto)

Dnes si domáce cestoviny ozvláštnime o pečenú cviklu. Krásne cesto zafarbí a tá chuť... no jednoducho neodolateľné!

Príprava
90min
Úprava
34min
Porcie
4

Ingrediencie

Cviklové pyré:
  • 250 g
    cvikla
  • 2 PL
    voda
  • 1 ČL
    vínny ocot
  •  
    olivový olej
Cesto:
  • 350 g
    hladká múka (typ 00)
  • 1 ČL
    soľ
  • 1/4 ČL
    mleté čierne korenie
  • 2 ČL
    olivový olej
  • 3 ks
    veľké vajce
  •  
    hladká múka na prácu s cestom

Postup

  • 1

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

  • 2

    Cviklové pyré: Cviklu ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Tie následne dáme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom (ak máme olivový olej v spreji, tak zľahka ním postriekame cviklu) a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. 

  • 3

    Cviklu necháme vychladnúť. Potom ju dáme do mixéra s 2 PL vody a 1 ČL vínneho octu. Rozmixujeme na pyré.  

  • 4

    Cesto: Na pracovnú dosku si nasypeme múku a v strede si urobíme jamku. Do nej dáme soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, rozšľahané vajíčka a cviklové pyré. Vajíčka zľahka premiešame s cviklovým pyré. Potom ku "cviklovému vajíčku" pomocou vidličky zľahka primiešavame múku, kým nám nevznikne "mrvenička". 

  • 5

    Z vzniknutej mrveničky rukami vypracujeme hladké cesto. 

    Ak je cesto príliš tuhé, tak pridáme trošku vody. Ak nie je dostatočne tuhé - pridáme trošku múky. 

  • 6

    Vypracované cesto zabalíme do celofánu a necháme hodinu odpočívať. 

  • 7

    Pomocou strojčeka na cestoviny cesto ešte niekoľkokrát "prevaľkáme" a následne narežeme na rezance alebo na požadovaný tvar. Pri práci s cestom podľa potreby cesto poprášime hladkou múkou.

    Ak nemáte strojček na cestoviny, tak pokojne použite klasický valček. 

  • 8

    Hotové cestoviny necháme trošku obschnúť a následne ich varíme v horúcej osolenej vode pár minút. 

    Náš tip

    Inšpirujte sa aj ďalšími receptmi na DOMÁCE CESTOVINY.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku